Zapošljavanje u Finskoj

ožu.

22

2013


Kako sam čuo Finska neće uvesti ograničenja za hrvatske radnike ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju pa me zanima zapošljavanje u fisnkoj – gdje početi s istraživanjem i ako ima netko tko je već gore da podijeli iskustva

REKLAMA Želite emigrirati u Kanadu?

Traženo:

  • posao u finskoj
  • finska posao
  • rad u finskoj
  • poslovi u finskoj
  • posao u finskoj 2013
  • posao u finskoj forum
  • finska posao forum
  • iskustva iz finske
  • posao europa
u: EUROPA Upit od: [10 Grey Star Level]
Wavatar
Odgovor #1

Hvala na upitu te interesu prema Finskoj. Za rad i boravak duži od 90 dana u Finskoj potrebna vam je boravišna dozvola koju možete dobiti po osnovi poptpisanog ugovora o radu s finskim poslodavcem ili upisom na fakultet u Finskoj.
Finski Zavod za zaposljavanje ima informacije o radu u Finskoj i na engleskom jeziku:
http://www.mol.fi/mol/en/02_working/05_foreigners/04_general_workinglife/01_working_culture/index.jsp
A informacije o boravišnim dozvolama možete naći nahttp://www.migri.fi/residence_permits.
Pomoću nacionalne linije za pomoć (‘Työlinja’) ureda za zapošljavanje možete dobiti osobne savjete vezano uz radne dozvole, posao i informacije o tržištu rada. Usluga je dostupna na finskom, švedskom i engleskom jeziku, tel: +358 (0)203 66066.
Slijedi još nekoliko informacija i linkova koji vam mogu biti zanimljivi:
1.
Saznajte više o traženim poslovima i o uvjetima za zapošljavanje. Posjetite internetske stranice Centra za gospodarski razvoj, transport i okoliš (Centres for Economic Development, Transport and the Environment http://www.te-keskus.fi/Public/?area=7580&lang=2&PresLanId=2 )te stranice Europske službe za zapošljavanje (European Employment Services http://ec.europa.eu/eures/). Tvrtke specijaliziranja za pronalaženje posla mogu se naći na internetu, a finske dnevne novine i njihove internetske stranice imaju oglase za posao, međutim većina njih je na finskom jeziku (vidi http://www.oikotie.fi/ ili http://www.uratie.fi/).
2. Saznajte koje su vam dozvole potrebne za život i rad u Finskoj na stranicama Finskog ureda za imigracije (Finnish Immigration Service website http://www.migri.fi/netcomm/Default.asp?language=EN.
3. Potrebna vam je nostrifikacija diplome? Podnesite zahtjev za nostrifikaciju na oph.fi. Za sektor zdravstvene zaštite zahtjev treba podnijeti pri Nacionalnom nadzornom odboru za zdravstvo i socijalnu zaštitu: http://www.valvira.fi/en/
4. Kako bi pronašli smještaj i otvorili račun u banci, obratite se vašem poslodavcu koji će vas uputiti na lokalne službe. Što se tiče integracije i jezika, školovanja djece, zdravstvene i socijalne sigurnosti obratite se lokalnim vlastima i vašoj općini stanovanja. Socijalnom sigurnošću upravlja Ustanova za socijalno osiguranjehttp://www.kela.fi/in/internet/english.nsf (KELA).
5. Što trebate ponijeti sa sobom u Finsku i što možete ponijeti sa sobom? Saznajte na stranicama Finske carinske uprave http://www.tulli.fi/en/index.jsp?language=en.
6. Svatko tko boravi u Finskoj duže od godinu dana mora biti registriran u sustavu za praćenje populacije u Finskoj.
7. Važi li vaša vozačka dozvola u Finskoj? Zatražite informacije kod policije http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/index_eng .
8. Potrebno vam je dodatno usavršavanje ili tečajevi finskog jezika? Saznajte što se sve nudi na obrazovnom portalu http://www.opintoluotsi.fi/en-GB/
9. Kakav je život u Finskoj? thisisFINLAND http://finland.fi/ nudi neke osnovne informacije, a dodatne informacije možete potražiti na internetskim stranicama Suomi.fi http://www.suomi.fi/suomifi/english/index.html ili Info Bank http://www.infopankki.fi/.
Kada nađete posao podnosite kod nas zahtjev za radnu boravišnu dozvolu, uz priložene formulare treba predati i ugovor s poduzećem u kojem će te raditi kao osnovu za dobivanje radne dozvole. Uz to je potrebno predati dvije fotografije standarda za biometrijske putovnice, te vašu putnu ispravu. Te ispunjene formulare koji vam se nalaze u prilogu, vi ispunjavate OLETY1 a poslodavac ispunjava TEM054 formular. Nepovratna administrativna pristojba za radnu dozvolu je 440 Eura.
Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite.
S poštovanjem,
Tihana Biuk
Visa Assistant
Embassy of Finland
Miramarska 23, HR-10000 Zagreb, Croatia
mol.fi

Odgovori Odgovor od: svi-putnici [215 Blue Star Level]

Odgovori ovo pitanje

Trebate se prijaviti kako biste mogli dati odgovor.

Niste još član? Registrirajte se sada »

jeftinoputovati.com putovanje je znanje - put oko svijeta

Bodovni nivoi

Postavljanjem ili odgovaranjem na pitanja sakupljaj bodove!

Grey Sta Levelr [1 - 25 Grey Star Level]
Green Star Level [26 - 50 Green Star Level]
Blue Star Level [51 - 500 Blue Star Level]
Orange Star Level [501 - 5000 Orange Star Level]
Red Star Level [5001 - 25000 Red Star Level]
Black Star Level [25001+ Black Star Level]
jeftinoputovati.com